Εύβοια. Μια νέα αρχή.

     Αύγουστος του 2020.

Η Εύβοια με μακρά ιστορία σε έντονα φυσικά φαινόμενα ξαναπληρώνει το τίμημα.

Οι ανθρώπινες απώλειες φριχτές και ανεπανόρθωτες. 

Οι υλικές ζημιές τεράστιες. 

Και επειδή ζούμε σε ένα κράτος μαγικό, δεν θα αναζητήσουμε εδώ ευθήνες γιατί αυτές σχεδόν πάντοτε εξανεμίζονται. 

Εδώ θα μιλήσουμε για το αύριο της Εύβοιας. 

Θέλετε να την πούμε το καταφύγιο της Αττικής;

Την ειδυλλιακή γωνία που είναι όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων; 

Στέγη Αγίων; 

Πηγή υγείας; 

Είμαστε σίγουροι πως μπορεί ο κάθε ένας από εμάς, να συμπληρώσει πολλά πράγματα. 

Πριν συνεχίσουμε να μιλάμε για την Εύβοια και τις λύσεις του σήμερα και του αύριο, καθώς και την σε μόνιμη βάση ανάπτυξη της, να πούμε πως και άλλες δύο περιοχές της χώρας μας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την Εύβοια, και κάθε δεκαετία, έχουμε τουλάχιστον δύο με τρεις καταστροφές. Από την αρχαιότητα ως σήμερα λοιπόν, η Χαλκιδική, το Αγιον Όρος που όμως εξαιρείται από την πρόταση μας λόγο αυτοδιοίκητου και σωστά, και η Εύβοια.


Οπότε ότι προτείνουμε για την Εύβοια, τηρουμένων των αναλογιών ισχύει σε κάποιον βαθμό και για την Χαλκιδική. 


Αυτή η καταστροφή βασίστηκε φυσικά σε λάθη παραλήψεις κακό σχεδιασμό ή και ανύπαρκτο σχεδιασμό, κακοτεχνίες και παρανομίες.

Ως εδώ αυτά είναι γνωστά. 

Οι λύσεις που δίνονται είναι πρόχειρες και κυρίως ελλιπείς. 

Και αυτό γνωστό. 

Η πρόταση μας είναι η εξής. 


  Η Εύβοια και το περιβάλλον της είναι μοναδικό σε αρκετά μεγάλο βαθμό. 

Και το ιστορικό περιβάλλον της περιοχής είναι καταγεγραμμένο. 

Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε λοιπόν. 

Κάθε περιοχή της Εύβοιας που πλήττεται και καταστρέφετε, πρέπει να δημιουργείτε από μηδενικής βάσεως, σύμφωνα με της διαταγές της φύσεως. 

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, θα εργάζονται και θα ασχολούνται με το περιβάλλον που ζουν. 

Ζώνες κατοικίας ξεχωριστές.

Διαφορετική αρχιτεκτονική από τα σπίτια ως τα δημόσια κτήρια. 

Οι εργασίες των κατοίκων θα έχουν να κάνουν με το πάρκο του Ιπποφαούς, το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτεί σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να γίνει πρώτυπο ερευνητικό Παγκόσμιο κέντρο, το οποίο, θα ενωθεί με την γνωστή ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Βουκεφάλα.

Με λίγα λόγια, θα φτάσουν στο σημείο οι Ευβοιώτες να παράγουν προϊόντα μοναδικά πρώτυπα και ακριβά, όπως η Μαστίχα Χίου. Χωρίς χρηματοδότησει αυτό δεν είναι πραγματοποιήσημο. 

Οι ιαματικές πηγές είναι κάτι είδη γνωστό. Ανεπτυγμένο μεν, αλλά πρέπει να προσεχθεί το περιβάλλον και η καθαριότητα. Χωρίς αυτά, και ο κλάδος αυτός θα αρχίσει να χάνει την αίγλη του. 

Η αγροτική παραγωγή στην περιοχή έχει την δυνατότητα να τριπλασιαστεί με το μισό κόστος και αυτό, αλλάζοντας τις κλασσικές μορφές ιδιοκτησίας. Πρέπει σε κάθε περιοχή και μιλάμε στις επικύνδηνες περιοχές, να υπάρξουν ζώνες απορροών και ζώνες κατάληξης υδάτων. 

Με λίγα λόγια, τα αρχαία ρεύματα πρέπει να ξανά ανοιχθούν. Να γίνουν όλα αυτά, δρομολόγια ποδηλάτων, περιπατητών ιστορικά δρομολόγια. Παντού στην περιοχή υπάρχουν αρχαία που χάνονται σε μια ανάπτυξη του μηδενός. 

Αυτές είναι όλες θέσεις εργασίας. 

Τα χωράφια που χάνονται σε ένα μέρος βρίσκονται σε άλλο, ή αναπληρώνονται από χρήματα του κράτους που θα επενδύση στην παραγωγή ρεύματος από τα κύματα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες. Εκεί, θα δουλεύουν εναλλάξ οι αγρότες συμπληρώνοντας το εισόδημα που τυχόν έχασαν από τα χωράφια μέχρι να τους δωθούν άλλα. 

Παραγωγή αρχαίων πλοίων. Μία μόδα που αναπτύσσετε από εμάς, και λόγω της ιστορίας μας μπορεί να εξαπλωθεί παγκοσμίως. 

Τα δάση της Εύβοιας να δωθούν προς αποκατάσταση συντήρηση και εκμετάλλευση από κοινού σε κυνηγετικούς περιβαντολογικούς και δασικούς συλλόγους. Έτσι θα προσέχουν όλοι τα δάσοι σαν τα μάτια τους. 

 Ο Γέρον Παΐσιος έζησε στην περιοχή, καθώς και άλλοι πολλοί γέροντες με μεγάλη ιστορία και προσφορά στην Ορθοδοξία. Πρέπει να υπάρξουν θρησκευτικά δρομολόγια από την περιφέρεια όπως υπάρχουν τουριστικά δρομολόγια για την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. 

  Αν δεν τα ξεκινήσεις και δεν φτιάξεις και τα ανάλογα περίπτερα, δεν σε βάζουν τα τουριστικά και τα Θρησκευτικά πρακτορεία στον προορισμό σου. Μόνιμα και με πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τους αρχαιολογικούς σου χώρους. Και εκεί τα ωράρια θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα τουριστικά πρακτορεία. Και όχι αντίθετα. 

Και πάντα ισχύει καθαριότητα. Καθαριότητα παντού και πάντα. Και αυτό συμβαίνει μόνον όταν επενδύεις στην καθαριότητα ως προϊόν του πολιτισμού σου και κερδίζεις από αυτό. Στην πράξη υπάρχουν συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυτά τα συστήματα να μας οδηγούν σε υποπροϊόντα τα οποία θα δίνονται στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι θα πρέπει να παράγουν συνεχώς προϊόντα και πολιτισμό. Έτσι θα αγαπήσουν το πολύτιμο αγαθό που λέγεται καθαριότητα. 

Το Μουσείο Φυσικών Καταστροφών είναι κάτι που θα θυμίζει σε όλους την ευθήνη στον τόπο τους και την αλλαγή νοοτροπίας τους. 

Αυτή την στιγμή στην ευρήτερη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν υλικά που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Και απευθείας να τα εκμεταλλευθούν οι ντόπιοι για να ξαναφτιαχθούν κάποια από τα έργα που καταστράφηκαν. 


Τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας θα πρέπει να ιδρύσουν τριετή πρόγράμματα μελέτης της Ευβοίας επί τόπου, ούτως ώστε όλα αυτά να γίνουν σωστά και στο διηνεκές. 

Η χρηματοδότηση των έργων αυτών θα κοστίσει το ένα τέταρτο από το κόστος των τζαμιών που χρηματοδοτούνται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Το 75 τα εκατό θα το καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα προγράμματα των Πανεπιστημίων τα καλύπτουν τα επί μέρους Υπουργεία. 

Όπως καταλαβαίνετε πιστεύουμε πως η λύση στο πρόβλημα της Εύβοιας είναι η απεξάρτηση από το γνωστό κλασσικό μοντέλο που υπάρχει σε όλη την χώρα γιατί όπου υπάρχουν ιδιαιτερότητες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. 

Πρέπει η Εύβοια να αποκτήσει και οπτικά την ιδιαιτερότητες που της αναλογή. 

Έτσι θα φτάσει στο σημείο να μην είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους της, και να γίνει μια πραγματικά πλούσια υγιείς πράσινη και ιστορικά διάσημη περιοχή. 

Πιστεύουμε σε μια καινούρια αρχή για την Εύβοια γιατί η περιοχή έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. 

Και επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας. 

Το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού, θα πρέπει με νόμο να επεμβαίνει σε τέτοιες καταστροφές άμεσα, ώστε το ρεύμα το νερό, οι δρόμοι πρόχειρες κατασκηνώσεις και υγειονομικές εγκαταστάσεις να υπάρχουν σε τρία είκοσι τετράωρα.

   Ελπίζουμε να σας δώσαμε μερικές αφορμές για προβληματισμό. 

Ελπίζουμε να πιέσει ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί, τους πολιτικούς μας, για να έχουμε άλλα αποτελέσματα. 

Τα δάνεια οι βοήθειες οι φόροι κτλπ, δεν μας απασχόλησαν εδώ. 

Αυτό που μας απασχόλησε εδώ, είναι το μέλλον της Εύβοιας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απονομή βραβείου διαγωνισμού

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

23 Ιουνίου 2020. Πρώτη ενέργεια κατά της Σκοπιανής Σημαίας στην Κολωνία.